Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Exportgarantier ska klimatsäkras med vetenskapligt klimatråd

Publicerad: 26 augusti 2021, 09:41

Anna-Karin Jatko, generaldirektör på Exportkreditnämnden säger att världen behöver en snabb omställning och menar att det är viktigt att besluten förankras i aktuell vetenskap.

Foto: Exportkreditnämnden

Ett vetenskapligt råd inrättas som ett steg i att Exportkreditnämnden och Svensk exportkredit ska bidra till klimatomställningen och vara i linje med Parisavtalet.


Ämnen i artikeln:

ForskningParisavtaletVäxthusgaserIpccNaturgas

Exportkreditnämnden, EKN, och Svensk exportkredit, SEK, fick förra året i uppdrag av regeringen att bidra till klimatomställningen. Nu inrättar myndigheten och bolaget ett vetenskapligt klimatråd som ska hjälpa till att klimatsäkra exportgarantier och finansiering till exportföretag så de ligger i linje med Parisavtalets 1,5-gradersmål.

”Syftet med det vetenskapliga klimatrådet är att det ska stärka oss i vårt viktiga arbete för att stötta svenska exportföretag och deras kunders klimatomställning”, säger Magnus Montan, vd på SEK, i en kommentar.

Klimatrådet kommer att fokusera på frågan om hur exportfinansieringssystemet påverkar de globala växthusgasutsläppen. Rådet kommer inte ha någon operativ roll i enskilda affärsbeslut utan ge råd och kunskapsstöd vid viktiga principiella strategiska beslut. Frågeställningarna kan vara av typen hur företags klimatåtaganden och IPCC:s rapporter bör påverka exportfinansieringen eller vilken roll naturgasen ska ha i energiomställningen i låg- och medelinkomstländer.

”Världen behöver en snabb omställning. Samtidigt behöver låg- och medelinkomstländer utveckla energiförsörjning och infrastruktur och nå de globala utvecklingsmålen. Det medför naturligtvis komplexa frågeställningar att hantera för oss som finansiella aktörer. Därför är det viktigt att vi förankrar strategiska beslut i aktuell vetenskap”, säger Anna-Karin Jatko, generaldirektör på EKN, i en kommentar.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.