Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extinction Rebellion: Klimatkrisen tar inte semester

Publicerad: 19 augusti 2019, 07:47

I lördags genomförde aktionsgruppen Extinction Rebellion återigen en aktion, där de dubbelblockerade en bilrondell i Stockholm. Men det var inte bilisterna som gruppen demonstrerade mot.


Extinction Rebellion vill väcka uppmärksamhet för den pågående klimatkrisen och artutrotningen. Enligt aktionsgruppen tar inte klimatkrisen semester, och vanlig aktivism räcker inte för att åstadkomma den kraftfulla förändring av klimat- och miljöpolitiken som krävs.
”Politikerna kommer inte att göra tillräckligt om vi inte trycker på. Det är alldeles för lätt att bara fortsätta som vanligt”, säger ​Henrik Garbergs, en av deltagarna, i en kommentar.​​​​​​​

Aktionen genomfördes vid Lindhagensplan på Kungsholmen. Aktivisterna stoppade både rondellens utfart mot Essingeleden och bilister som skulle in till Stockholms centrum. Poliser på plats gav dem fem minuter att sprida sitt budskap, därefter började de aktivister som stannade kvar på gatorna bäras bort av poliser.
“Blockaden var inte riktad mot bilister, även deltagarna i aktionen kör bil ibland. Målet var att väcka uppmärksamhet för krisen hos allmänheten och adressera Sveriges riksdag. De med makt i samhället tar inte de beslut som krisen kräver, de måste som ett första steg mot att agera i enlighet med vetenskapen, erkänna att Sverige och världen befinner sig i ett nödläge. Extinction Rebellion uppmanar Sveriges riksdag och regering att utlysa klimatnödläge”, säger Extinction Rebellion i ett uttalande.

En av demonstranterna var Isabelle Letellier.
”Jag gör det här för att mina barn ska få ha en framtid. För att om vi fortsätter som nu så har de inte det”, säger hon i en kommentar.

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.