söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extinction Rebellion till statsministern: Stoppa alla fossilsubventioner – annars intar vi gatorna i augusti

Publicerad: 27 juli 2022, 09:56

I ett öppet brev till Magdalena Andersson kräver Extinction Rebellion Sverige totalstopp för fossilsubventioner och en klimatpolitik i linje med nettonoll klimatutsläpp 2025. Foto: Pressbild från XR Sverige, Björn Larsson Rosvall / TT

Stoppa fossila subventioner om du vill slippa se oss på gatorna i augusti. Det är budskapet när aktivistgruppen Extinction Rebellion skriver till statsminister Magdalena Andersson inför valet.


Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Aktivistgruppen Extinction Rebellion som startade 2018 med att lamslå trafiken i London och har fortsatt med att blockera motorvägar i bland annat Stockholm skriver i dag ett öppet brev till statsminister Magdalena Andersson.

”Den 17 augusti drar vår nästa aktion; Uppror för livet, i gång. Då kommer vi att gå ut på gatorna i protest. Villkoret för att vi lämnar gatorna? Ett totalstopp för fossila subventioner. Det beslutet kan tas snabbt, och det beslutet är miniminivån för att kunna se dina väljare i ögonen, Magdalena Andersson”, skriver Extinction Rebellion Sverige i brevet.

Extinction Rebellion tillämpar civil olydnad för att få till stånd åtgärder som vänder kriserna för klimatet och den biologiska mångfalden. I brevet hänvisar organisationen till officiella källor och forskning om vad som krävs för att det ska ske.

”Är du medveten om att om vi misslyckas med att nå 1,5 gradersmålet riskerar vi att överskrida katastrofala tröskelpunkter i jordens klimatsystem? Har du klart för dig att ett sådant läge skulle leda till att uppvärmningen eskalerar bortom mänsklig kontroll och i förlängningen till samhällskollaps?” undrar Extinction Rebellion i brevet och fortsätter:

”Under våren kom en uppdatering på en rapport från forskare på Uppsala universitet som visar att vi behöver minska utsläppen med 20 procent bara i år, för att vara i linje med en rättvis omställning /.../ I kontrast till detta har Sverige minskat utsläppen med i genomsnitt 2 procent årligen de senaste åren (innan pandemin).”

Sedan radar de upp de fossilsubventioner som delats ut sedan dess: kreditgarantier till flygbolaget Sas, ökade bidrag till regionala flygplatser, rabatter till storföretag, höjd skatterabatt för diesel i jord- och skogsbruket, sänkt bensin- och dieselskatt med mera – plus vårens fossilsubventioner efter invasionen av Ukraina.

”För närvarande går minst 30 miljarder av våra skattepengar till att finansiera sommarens klimatkatastrofer, nu och i framtiden”, skriver Extinction Rebellion i brevet.

Så vad kräver de för att inte gå ut på gatorna några veckor innan valet?  

De kräver krisåtgärder för klimatet, vilket enligt organisationen betyder en politik i linje med nettonoll klimatutsläpp till 2025, ett totalstopp för alla fossilsubventioner samt krav och subventioner som leder jordbruk, företag och medborgare mot minskat klimatavtryck och ökad självförsörjning.

Läs mer om regeringens fossilsubventioner

Läs hela brevet 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev