Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extremt väder – det största globala hotet 2017

Publicerad: 12 januari 2017, 12:27

050427-M-5607G-001 A massive sand storm cloud is close to enveloping a military camp as it rolls over Al Asad, Iraq, just before nightfall on April 27, 2005. DoD photo by Cpl. Alicia M. Garcia, U.S. Marine Corps. (Released)

Foto: Corporal Alicia M. Garcia, U.S. Marine Corps

Extremt väder och miljökatastrofer till följd av mänsklig aktivitet är några av de största hoten inför 2017. Det visar World Economic Forums årliga Global Risk Report.


Mellan 17-20 januari pågår World Economic Forums årsmöte i Davos. Temat för året är inkännande och ansvarsfullt ledarskap. Under onsdagen släppte World Economic Forum sin årliga Global Risk report där 750 experter har identifierat de 30 risker och 13 bakomliggande trender som kommer att utgöra de största hoten mot planeten och mänskligheten under det kommande året.

Under de senaste sju åren har en rad sammanhängande faktorer som extrema väderhändelser, klimatförändringar och vattenbrist toppat listan över risker. Så ser det ut även i år, extremt väder ligger på första plats och miljökatastrofer till följd av mänsklig aktivitet ligger på tredjeplats. På andra plats kommer stora flyktingströmmar till följd av krig och oroligheter.

Bland de största riskerna finns också kollapsade stater, korruption, terrorism och arbetslöshet till följd av svag ekonomi och snabb teknisk utveckling. Den geopolitiska oro som för tillfället råder i världen har också lett till att massförstörelsevapen återigen seglat upp som en reell risk.

För att tackla de socioekonomiska utmaningarna under kommande år krävs att den globala ekonomin stärks. Men det räcker inte menar World Economic Forum som i rapporten skriver att den marknadskapitalismen måste reformeras så att ojämlikheten mellan människor kan minska. De globala hoten kan inte hanteras av enskilda länder, här krävs ett internationellt samarbete. Därför är det oroande, menar World Economic Forum, att vi under de senaste åren sett en växande nationalism och slutenhet bland världens länder. Att stärka det globala samarbetet är en av de största utmaningarna under 2017.

Här kan du ladda ner rapporten

Lina Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.