söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extremväder och klimatförändringar skapar ond cirkel

Publicerad: 16 augusti 2013, 06:48

Klimatförändringarna skapar extremväder som i sin tur driver på ytterligare klimatförändringar, visar ny forskning.


Forskare har länge pekat på att extremväder som värmeböljor, torka, skyfall och stormar blir vanligare när jorden värms upp. Nu kommer nya rön som visar att extremvädret i sin tur driver på klimatförändringarna, uppger SVT.
– Extrema väderhändelser har stor effekt på hur mycket koldioxid som jordens ekosystem förmår ta upp från atmosfären. Extremhändelserna minskar upptagningsförmågan med elva miljarder ton koldioxid varje år, säger forskaren Markus Reichstein vid Max Planckinstitutet i Jena till SVT.

Elva miljarder ton
koldioxid motsvarar ungefär en tredjedel av den mängd koldioxid som släpps ut varje år. Extremväder har alltså stor påverkan på ekosystemens förmåga att binda koldioxid. Med hjälp av bland annat satellitbilder har forskarna undersökt hur stor tillväxten av biomassa var i olika ekosystem och hur den förändrades av extrema väderhändelser.
– Vi har upptäckt att skogen är särskilt känslig, där minskar upptagningsförmågan mest. Och det är torka, inte extrem hetta, som är det största problemet för kolbalansen, säger Markus Reichstein.

Han och hans kollegor ska fortsätta studera vilka effekter extremväder kan få och de tror att konsekvenserna kan bli stora.
– När extremväder gör att jordens ekosystem inte kan ta upp lika mycket kol fortsätter koldioxidhalterna i atmosfären att stiga. Det kan resultera i att det blir ännu vanligare med extremt väder. Det blir en självförstärkande effekt, säger Markus Reichstein.

Resultaten har publicerats i tidskriften Nature.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev