tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extremvädersnotan för 2018: 160 miljarder dollar

Publicerad: 8 januari 2019, 14:11

De ekonomiska förlusterna för naturkatastrofer under 2018 ligger över medelvärdet för de senaste 30 åren enligt återförsäkringsbolaget Munich Re. Däremot var det färre människor som dog på grund av extremväder än det historiska genomsnittet.


TP

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se


Extremväder och naturkatastrofer orsakade ekonomiska förluster om 160 miljarder amerikanska dollar, USD, på global nivå under 2018. Siffran är lägre än rekordåret 2017 då förlusterna landade på 350 miljarder USD, som drogs upp på grund av flera svåra orkaner. Däremot ligger vädernotan för 2018 över det inflationsjusterade medelvärdet under de senaste 30 åren som ligger på 140 miljarder USD i ekonomiska förluster per år. Detta enligt uppgifter från återförsäkringsbolaget Munich Re.

Precis som under föregående år var USA det land som drabbades hårdast ekonomiskt av naturkatastrofer. Förklaringen ligger i de upprepade skogsbränder som drabbade Kalifornien.

”Under 2018 såg vi flera stora naturkatastrofer med höga försäkrade förluster. Dessa inkluderar ovanliga fenomen som svåra tropiska cykloner i både USA och Japan, medan höstens skogsbränder fördärvade delar av Kalifornien. Stora skogsbränder ser ut att vara mer vanligt förekommande på grund av klimatförändringen. Det behövs omgående åtgärder inom byggnadsplanering och landanvändning för att förhindra förluster”, säger Torsten Jeworrek, styrelseledamot på Munich Re, i en kommentar.

Europa klarade sig undan dramatiska naturkatastrofer under året, men den utdragna sommartorkan orsakade runt 3,9 miljarder USD i direkta förluster för jordbruket och på grund av avstannad ekonomisk aktivitet.

Munich Re konstaterar samtidigt att 10 400 personer förlorade sina liv på grund av naturkatastrofer under 2018. Detta är emellertid långt under medelvärdet under de senaste 30 åren som ligger på 53 000 dödsfall. Återförsäkringsbolaget menar att det är en tydlig indikation på att åtgärder för att skydda människor från naturkatastrofer börjar på effekt på global nivå.

Den ideella organisationen Christian Aid har räknat ut att notan för enbart de tio värsta väderkatastroferna under 2018 landade på 85 miljarder USD. I en rapport som presenterades innan årsskiftet konstaterar Christian Aid att de tio värsta naturkatastroferna under 2018 har två saker gemensamt: dels har de resulterat i ekonomiska förluster om minst 1 miljard USD vardera, dels har de uppstått på grund av eller förstärkts av klimatförändringen.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev