Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Extremvädret orsakade 350 miljarder i förlust första halvåret i år

Publicerad: 16 augusti 2021, 10:05

Staffan Moberg på Svensk försäkring menar att återkommande naturskador som kan förutses inte kommer att kunna försäkras i framtiden.

Foto: Svensk försäkring

Svenska försäkringsbolag vill inte försäkra områden som gång på gång översvämmas, men ingen har hittills vågat vara först ut och säga nej.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Klimatförändringarna fortsätter att gröpa ut hål i plånböckerna. Extremvädret första halvåret i år har orsakat försäkringsförluster på 350 miljarder kronor, rapporterar Financial times.

– Branschen vill gärna fortsätta täcka naturskador, men redan nu pågår en diskussion i Sverige om att säga nej till att försäkra byggnader i naturskadeutsatta områden. Inget försäkringsbolag vill vara först ut med att säga nej, men det är alltså bara en tidsfråga, säger Staffan Moberg, jurist vid Svensk försäkring, till Aktuell Hållbarhet.

I Sverige skiljer vi oss jämfört med många andra länder genom att skyddet mot naturskador är inbakat med flera andra skydd i företags- och hemförsäkringar, vilket ger en relativt billig försäkring. Utomlands är det inte ovanligt med särskilda naturskadeförsäkringar som bara tecknas av de som riskerar skadan, vilket leder till ett litet försäkringskollektiv med höga premier.

– Försäkringar är till för att täcka det som är oförutsett. Om klimatförändringarna leder till att översvämningar blir mer regel än undantag i vissa områden eller för vissa byggnader så kommer de inte vara försäkringsbara i framtiden, säger Staffan Moberg.

Jesper Saltebro

Reporter

jesper.saltebro@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.