Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Exxon miljardsatsar på algdiesel

Publicerad: 24 Augusti 2009, 03:00

Den amerikanska oljejätten Exxon startar ett utvecklingsprojekt kring utvinning av biobränsle ur alger. Under fem till sex år satsar man 4,3 miljarder kronor.


Ämnen i artikeln:

Forskning

Oljebolaget Exxon kommer att samarbeta med bioteknikbolaget Synthetic Genomics med målet att få fotosyntetiserande alger att producera andra generationens biodiesel, uppger Chemicalnet. Tillsammans planerar de att bygga ett forskningscenter i San Diego i USA.

Flera andra oljebolag är också intresserade av alger som energi och forskning bedrivs på flera håll. En som tror på algdiesel är Åke Hagström, professor i marinbiologi på högskolan i Kalmar.
– Om man ser till mängden producerad biomassa per ytenhet är alger överlägsna landlevande vegetation, biobränslen ur alger är ett potent forskningsområde som fler borde satsa på, säger Åke Hagström till Chemicalnet.

Det lär dock dröja minst tio år innan storskalig, kommersiell verksamhet kan bli verklighet.
– Konceptet att göra biobränsle av alger är inte komplicerat, men att sedan bygga upp en fungerande process är desto med komplicerat, säger Åke Hagström.

Exxons samarbetspartner Synthetic Genomics leds av den berömde genforskaren Craig Venter som tidigare har kartlagt människans samtliga 23 000 gener och är enligt Chemicalnet sedan 2003 i färd med att kartlägga världshavens mikroorganismer. I juni i år samlade han och hans forskarlag in prover i Östersjön.
– Det är ett viktigt arbete han utför, även om jag kan tycka att det är synd att vi inte gör det själva. De upptäckter han gör i våra hav är upptäckter vi skulle ha gjort annars, säger Åke Hagström till Chemicalnet.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Forskning

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.