lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

ExxonMobile utreds för att ha ignorerat risker kopplade till klimathotet

Publicerad: 23 september 2016, 09:47

Oljebolaget ExxonMobile misstänks för att ha övervärderat sina tillgångar och ignorerat faktorer som fallande oljepriser, och osäkerhet gällande vilka regler som kommer att gälla för fossila bränslen i framtiden.

Ämnen i artikeln:

DieselEnergi och MiljöKlimatavtalKoldioxidGlobal UppvärmningVäxthuseffektenOlja

Den amerikanska finansinspektionen SEC,  Securities and Exchange Commission, utreder oljebolaget ExxonMobile. ExxonMobile misstänks för att ha övervärderat sina tillgångar och ignorerat faktorer som fallande oljepriser och osäkerhet gällande vilka regler som kommer att gälla för fossila bränslen i framtiden, det rapporterar amerikanska medier.

Flera miljö- och hållbarhetsorganisationer hoppas att SECs åtgärd ska bli en avgörande vändpunkt för hela oljeindustrin. Utredningen visar enligt miljörörelsen att myndigheten anser att klimatförändringarna är en stor finansiell risk för oljebolagen, att många oljebolag byggt överoptimistiska framtidsprognoser och förnekat klimathotet.

ExxonMobile vägrade nyligen att medge att värdet på bolagets fossila bränslereserver påverkas av klimatavtalet i Paris. På Exxons årsmöte krävde dock ett antal stora aktieägare att bolaget skulle klargöra hur det globala arbetet mot klimatförändringar kommer att påverka tillgångar och företagsstrategier.

Hållbarhetsorganisationen Ceres lanserade nyligen uppropet ”Disclose What Matters” där företag uppmanas till att vara transparenta och offentliggöra all information som kan vara användbar för investerare, beslutsfattare, aktieägare och intressenter som vill diskutera hållbarhetsfrågor och fatta beslut om lång- och kortsiktiga investeringar på en föränderlig marknad.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev