Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Få företag på väg att nå mål om nettonollutsläpp

Publicerad: 8 oktober 2021, 09:32

Tidsspannet för mål att nå nettonollutsläpp varierar mellan olika branscher.

Foto: Accenture

Samtidigt som allt fler företag sätter mål om att nå nettonollutsläpp är det få som lyckas minska sina utsläpp i tillräckligt stor utsträckning, visar en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Åtaganden om att nå nettonollutsläpp har fått ett tydligt genomslag inom näringslivet och nu har en tredjedel av de 1 000 största börsnoterade företagen i Europa satt ett sådant mål till år 2050. Men vägen dit är desto osäkrare. Enligt en ny undersökning från konsultbolaget Accenture ligger bara 9 procent av de företagen i linje med målet och har lyckats halvera utsläppen de senaste tio åren.

”De flesta företag kommer att behöva fördubbla takten för utsläppsminskningarna under det kommande decenniet och sedan accelerera ytterligare för att uppnå sitt nettonollmål”, skriver Accenture i rapporten ”Reaching net zero by 2050”.

En slutsats i rapporten är även att det kommer krävas stora kliv i fråga om teknisk utveckling och samarbeten mellan olika sektorer i näringslivet för att utveckla nya metoder och vägar att kapa utsläppen. 

De företag som satt mål om nettonollutsläpp är till stor del de största utsläpparna med stora behov av utsläppsminskningar. Tillsammans motsvarar de två tredjedelar av utsläppen från Europas 1 000 största börsbolag.

Läs rapporten ”Reaching net zero by 2050” 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.