Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Få svenskar tror att klimatåtgärder bidrar till tillväxt och sysselsättning

Publicerad: 5 december 2018, 11:24

Siffror från Europeiska investeringsbanken visar att den klimatåtgärdsrelaterade sysselsättningen inom EU har ökat med än dubbelt så mycket som sysselsättningen i ekonmin överlag sedan början av 2000-talet.

Foto: U.S. Air Force/Roland Balik

Bara 14 procent av Sveriges befolkning tror att klimatåtgärder kan bidra till ekonomisk tillväxt och skapa sysselsättning, vilket är lägre än genom snittet. Men enligt Europeiska investeringsbanken kommer jobbtillväxten inom förnybar energi mer än väl kompensera nedläggningen av fossilindustrier.


Endast 14 procent av Sveriges befolkning tror att klimatåtgärder kan bidra till ekonomisk tillväxt och sysselsättning, jämfört med EU-genomsnittet som ligger på 21 procent. Det visar en undersökning som Europeiska investeringsbanken, EIB, har låtit genomföra i Europa.
– De som har lägre inkomster är relativt sett mer oroliga för de ekonomiska konsekvenserna. Det är också så att det är de som kommer drabbas hårdast, dels av klimatförändringen men kanske också av förlorade jobb, säger Rasmus Lauridsen, senior klimatspecialist på EIB.

Under det pågående klimattoppmötet i Katowice driver det polska ordförandeskapet på för en deklaration om ett ”rättvist skifte” i klimatomställningen. Det handlar kort sagt om att skydda de människor som känner sig hotade av att jobb försvinner när fossilindustrier läggs ned.

Rasmus Lauridsen konstaterar att det finns delar av samhällen, både på nationell och mellan europeiska länder, som har stora vinster framför sig i klimatomställningen. Samtidigt finns det andra delar av samhällen som på kort sikt kan förlora på omställningen, även om det ger positiva ekonomiska effekter för samhället i stort. Det här menar han är en utmaning som beslutsfattare kommer behöva hantera.
– Min förhoppning är att staten och andra som aktörer som är involverade i det här ska börja ta det här på allvar; det finns grupper av samhället som riskerar förluster, säger Rasmus Lauridsen.

Samtidigt påpekar att det finns en okunskap om de jobb som redan i dag har skapats som en följd av klimatarbetet, även om de kanske inte uttryckligen sägs i arbetsbeskrivningen.

Inom EU har den klimatåtgärdsrelaterade sysselsättningen ökat mer än dubbelt så mycket som ekonomin överlag sedan början av 2000-talet, enligt statistik som EIB har tagit fram. Det gäller dels för produktionen av förnybar energi, men även skydd av luft och klimat samt för besparing och förvaltning av värme och energi.

EIB:s uträkningar visar också att den ökade sysselsättningen inom området för förnybar energi mer än väl kan kompensera för de arbetstillfällen som går förlorade inom sektorn för fossila bränslen. Nettoökningen av antalet arbetstillfällen beräknas landa på 10,4 miljoner jobb år 2050, samtidigt som det bidrar till att minimera ekonomiska förluster till följd av klimatförändringen.
– Vår slutsats att åtgärder för klimatanpassning och utsläppsminskning är viktiga eftersom det minimerar framtida förluster. Dessutom är det lustigt när Trump säger att han ska skydda kolarbetare eftersom det i dag är mer än 10 gånger fler amerikaner som arbetar med förnybar energi. Det är den verklighet vi ser, det är där jobben kommer, säger Rasmus Lauridsen.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.