Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Facket vägrar sänka ingenjörernas löner

Publicerad: 3 Mars 2009, 06:35

Sänkta löner istället för uppsägningar. Teknikföretagen hyllar avtalet mellan IF Metall och arbetsgivarna. Sveriges Ingenjörer skriver inte på.


På måndagen kom IF Metall och arbetsgivarförbunden inom industrin fram till en uppgörelse för att ”överbrygga den ekonomiska krisen”. Överenskommelsen gör det möjligt till lokala överenskommelser om att sänka utgående lön och andra ersättningar med upp till 20 procent.

– Detta är ett sätt för oss att försöka minska behovet av uppsägningar och samtidigt minska kostnadsbelastningen för företagen, kommenterar Anders Narvinger, VD Teknikföretagen och framhåller att möjligheten därmed ökar till att företagen snabbare kan agera offensivt när marknadsförutsättningarna förbättras.

Men akademikerförbundet Sveriges Ingenjörer vägrar att ställa upp.

”Sveriges Ingenjörer har förståelse för det tecknade avtalet mellan arbetsgivarna och IF Metall. Produktionen drabbas hårt av krisen och detta slår direkt mot IF Metalls medlemmar. För akademikerna är situationen en annan”, skriver organisationen i ett uttalande.

De menar att arbetsbelastningen i sig inte blir mindre, snarare det motsatta. Lönesänkningar och andra ersättningar, som pensionen, a-kassa, sjuk- och föräldraledighet och inkomstförsäkring, drabbar akademikerna hårdare på marginalen med livslång försämrad ersättningsnivå.

”Det är svåra tider för många företag. Ingenjörer och andra akademiker behövs mer än någonsin på företagen för att lösa dagens och morgondagens utmaningar”, skriver organisationen.

Inte heller Unionens fackordförande Cecilia Fahlberg är beredd att skriva under en liknande uppgörelse, även om hon har förståelse för IF Metalls situation. Hon anser att risken helt skjuts vidare till de enskilda individerna.

Måndagens avtal var en uppgörelse mellan IF Metall och arbetsgivareförbunden Teknikarbetsgivarna, Industri och Kemigruppen samt Teko.

Johan Nylander

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.