Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fågelinfluensan har fått sig en näsbränna

Publicerad: 15 maj 2009, 07:09

Eller kanske tvärtom, en näskyla. Den mänskliga näsan är helt enkelt för kall för att viruset ska trivas.


Kanske är det ändå någon nytta med att bo i den kalla nord och gå och huttra på vintrarna. Det verkar hålla fågelinfluensan i schack. Det är influensor hit och influensor dit i dessa dagar, men fågelinfluensan verkar ha avstannat. Inte i fåglar, kanske, men i människan. Och får man tro forskare vid Imperial College i London var det inte så mycket masslakterna som våra kalla näsor. Fågelinfluensan fortplantar sig glatt vid 40 grader, som är den temperatur som gäller i tarmen på en fågel, men lyckas nästan inte alls i den mänskliga näsan, som normalt ligger på 32 grader.

Fågelinfluensa. Bild: Matthias Kulka/Corbis

Virus som påverkar människan måste klara sig vid 37 grader, men lyckas inte heller särskilt bra vid 32 grader. Forskarna skapade ett muterat virus genom att lägga till ett protein från fågelinfluensan på ytan på ett vanligt influensavirus. Inte heller detta nya virus klarade sig bra vid 32 grader. Det är en vanlig typ av mutation, men den är alltså inte tillräcklig för att viruset ska klara sig.

Svininfluensan, som ju sprids genom andningsorganen, är just ett av de virus som lyckats anpassa sig till människans kalla näsa, tycks det. I och med att den nya mekanismen är funnen vet man vad man ska titta efter när man undersöker om potentiella virus har en chans att sprida sig bland människor. Det räcker inte bara med en enkel mutation för att ett djurvirus ska bli effektivt hos människan. Flera stycken måste till och det kan ge virologerna tidigare varningar i framtiden.

Forskarna har alltså fått något nytt, bättre att leta efter – lågtemperaturvirus. Och alla mammor som oroar sig för barnens rinnande näsor kan sluta oroa sig. Rinnandet i fråga har inget med sjukdom att göra, men bara det faktum att näsan är så kall inuti att den fuktiga luften kondenserar, verkar vara ett gott skydd mot betydligt farligare sjukdomar än en enkel förkylning.

Jörgen Städje

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.