Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag10.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fågelvänner vill stoppa gotländsk vindkraft

Publicerad: 24 Januari 2011, 09:17

Vattenfall vill bygga tio vindkraftverk på södra Gotland. Men Gotlands Ornitologiska förening tycker inte att energibolaget tillräckligt klart tar hänsyn till naturen och fåglar i sin ansökan.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Det är på Mästermyr, i Sproge och Silte som Vattenfall vill bygga de tio vindkraftverken. Gotlands Ornitologiska förening överklagar länsstyrelsens beslut att ge tillstånd till Miljödomstolen, rapporterar SR P4 Gotland.

Den ornitologiska föreningen anser att Vattenfall i sin ansökan inte tillräckligt klart tagit hänsyn till naturen och fåglar. Energibolaget borde därför inte ha fått tillstånd att bygga, menar föreningen.

Om verken ändå reses vill Gotland Ornitologiska förening att det görs en minst sex år lång studie av fågellivet på Mästermyr som dikades ut i början av 1900-talet för att i mitten på 30-talet börja används som jordbruksmark. Under tre av den sex år långa studien vill den ornitologiska föreningen att studier av fågellivet på myren genomförs, då utan vindkraftverk på plats. Föreningen vill också att kraftverken stängs av under känsliga fågelperioder samt att avståndet till hotade arter är minst tre kilometer.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.