Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fairtrade: Läget akut för kaffeodlare

Publicerad: 22 april 2015, 09:33

Åtgärderna brådskar för att rädda fattiga kaffeodlare från undergång, enligt Fairtrade-rapporten 2015, som Miljöaktuellt fått ta del av.


Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 22 april.

Rapporten – Det börjar med Fairtrade – presenteras i sin helhet på fredag. Rapportförfattare är den flitigt anlitade klimatföreläsaren och tidigare tv-meteorologen Pär Holmgren och Therese Smedberg på Fairtrade Sverige.

Duon konstaterar att konsekvenserna av klimatförändringarna är en av de största utmaningarna som kaffeproducenterna brottas med. Dessa riskerar att strypa tillgången på råvaror och livsmedel och per automatik dra undan mattan för försörjningen.

För att bromsa utvecklingen måste odlarna ”ges möjlighet att investera i åtgärder för att skydda sin närmiljö” så att de kan hantera konsekvenserna av varmare temperaturer, nya nederbördsmönster och dylikt, skriver rapportförfattarna och slår fast att vägen dit är ett medvetet fairtrade-arbete med minimipriser, premier och prisdifferantialer – en fairtrade-certifiering – som stärker producenterna ekonomiskt och resursmässigt. Prognosen är annars att många kaffeodlingar slås ut om drygt 30 år. "Många av dagens kaffeodlingar skulle faktiskt kunna slås ut runt 2050", är scenariot och i farozonen är inte bara kaffe utan även kakao, te och bananer.

I Sverige uppmanas nu konsumenter att köpa fairtrademärkt, alltså schysst producerat kaffe. Till svenska politiker är budskapet att ”lyfta frågan om fri och rättvis handel som ett viktigt verktyg för fattigdomsbekämpning”, som Fairtrade anser måste gå hand i hand med klimatarbetet för att ställa om till ett hållbart samhälle som inkluderar även fattiga kaffeodlare.

Ola Söderlund

Ämnen i artikeln:

Ekonomi

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News