torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Falsk delegat röstade mot förbud av växtgift

Publicerad: 13 maj 2013, 11:11

Under internationella förhandlingar gällande ett eventuellt förbud mot växtgiftet Parakvat avslöjades en falsk delegat, personen som uppgav att han representerade ett land visade sig ha kopplingar till kemikalieindustrin.


Under elva dagar har delegater från hela världen diskuterat restriktioner eller förbud för farliga kemikalier. Däribland Parakvat – ett växtgift som klassats som ett av världens farligaste.

Bekämpningsmedlet är förbjudet i cirka 40 länder, däribland Sverige och övriga EU, samt i Schweiz, där kemikalien tillverkas av företaget Syngenta. Vid diskussionerna mellan länderna presenterades ett förslag om globala regler för handel och användning av Parakvat, som bland annat används vid sojaodling i Latinamerika. Men förslaget röstades ner.

Efter omröstningen visade det sig att en delegat saknade formell rätt att företräda sitt land. Delegaten som uppgav sig vara representant för ett land visade sig istället ha kopplingar till kemikaliendustrin och fick därför lämna mötet.

Trots det så röstade tre länder emot skärpta regler för Parakvat. Detta innebär att Parakvat kan fortsätta användas på samma sätt som idag uppgav Loïc Viatte, på svenska Miljödepartementet för Sveriges Radio.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev