fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Falska förhoppningar när cirkulär ekonomi ersätter gröna jobb

Publicerad: 8 juni 2018, 06:36

Den förutspådda explosionen av gröna jobb uteblev. Nu pratas det istället om 100 000-tals nya jobb i spåren av en cirkulär ekonomi. Men ett nytt namn minskar inte risken för uppblåsta siffror.

Ämnen i artikeln:

Gröna jobb

För tio år sedan var det gröna jobb som skulle förankra miljösatsningar i ekonomiskt tillväxt och få ett Europa i lågkonjunktur på fötterna. Ett slagträ att ta till för att driva på omställningen till en fossilfri framtid när tvivlare pekade på stora ekonomiska kostnader. Visionen om att ett allt mer hållbart samhälle skapar nya affärsmodeller och därmed en stor mängd nya jobb stavas nu istället för cirkulär ekonomi. Något som bara i Finland ska leda till 75 000 nya jobb till år 2030, enligt landets färdplan för cirkulär ekonomi. Och för ett par år sedan förutspådde den brittiska organisationen WRAP 3 miljoner nya jobb till år 2030, om EU skulle ta fram en mer ambitiös politik för cirkulär ekonomi.

Det är precis samma retorik som när EU i upptakten till det stora klimattoppmötet i Köpenhamn för snart tio år sedan lanserade den första stora reformen för förnybar energi och förutspådde 500 000 nya jobb i sektorn fram till år 2020. Ungefär vid samma tidpunkt som LRF och Naturskyddsföreningen räknade med att det i Sverige skulle skapas 60 000 nya gröna jobb inom landets gränser till 2020.

I dag har begreppet gröna jobb i Sverige till stor del kommit att handla om att skapa sysselsättning för långtidsarbetslösa och nyanlända, exempelvis arbete i skogen eller insatser som att rensa stränder. Samtidigt börjar vi närma oss år 2020 och det de en gång så högtidligt upplyfta gröna jobben kan nu börja utvärderas. Och som vi beskriver i det kommande numret av Aktuell Hållbarhet har det än så länge inte blivit mycket mer än en tummetott. Antalet jobb i kategorin förnybar energi, det vill säga energiproducenter och företag som tillverkar och säljer förnybara transportbränslen och biomassa, minskade i själva verket mellan 2003 och 2015, enligt statistik från SCB. Antalet sysselsatta i samtliga branscher inom hela den så kallade miljösektorn har under samma period ökat med 9 000 jobb. Långt ifrån de förutspådda 60 000 jobben.

Nu har de gröna jobben bytt skepnad och förhoppningen ställs till att den cirkulära ekonomin skapar 100 000 nya jobb bara i Sverige, enligt studier från Romklubben, Mc Kinsey och Europeiska Miljöbyrån. Men den närmast beskrivna mirakelmedicinen, att ställa om ohållbara affärsmodeller och samtidigt decimera arbetslösheten, kanske är för bra för att vara sann. Med utvecklingen av gröna jobb i minnet finns det all anledning att ifrågasätta de nya profetiorna.

Daniel Boman
redaktör, Aktuell Hållbarhet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev