Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag11.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Falska klimatfakta spreds av tung forskningsinstans

Publicerad: 20 Januari 2011, 11:55

Den välrenommerade nyhetstjänsten EurekAlert! spred falsk klimatstudie fylld av skräckscenarion om den globala uppvärmningen.


Den nätbaserade nyhetstjänsten EurekAlert! som drivs av tunga AAAS – The American Association for the Advancement of Science har spridit en falsk klimatstudie som hävdar att en katastrofal global uppvärmning kommer att ske redan de närmaste nio åren. Det berättar The Guardian idag.

Studien är gjord av en Argentinsk miljöorganisation och hävdar bland annat att jordens medeltemperatur kommer att öka med 2,4 grader år 2020 och att detta kommer att få förödande konsekvenser för människans livsmedelsförsörjning. En pressrelease för studien med namnet "The Food Gap" publicerades av EurekAlert! och spreds sedan i ett stort antal medier världen över.

Senare
visade det sig emellertid att studien byggde på ogrundade fakta och många av världens klimatforskare har tagit avstånd från den. På EurekAlert! tog man på tisdagen tillbaka sin artikel där man referade till studien, men då hade nyheten redan fått stor spridning.
– Vi litar på att de bidragande organisationerna försäkrar sig om det vetenskapliga innehållet i sina pressreleaser. I det här fallet kontaktade vi omedelbart en klimatexpert, då det uppstod frågetecken. Den experten bekräftade att studien innehöll många frågetecken – därför tog vi bort pressmeddelandet från EurekArt, säger AAAS-representanten Ginger Pinholster till The Guardian.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.