tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fängelsestraff för att bära plastpåse

Publicerad: 23 januari 2009, 07:25

Plastpåsar anses vara en av världens värre miljöbovar. Nu inför de styrande i Delhi hårda straff för den som använder plastpåse.


Fem år i fängelse eller 16.000 kronor i böter. Det kan bli resultatet av att bryta mot det förbud mot plastpåsar som införts i den indiska huvudstaden Delhi, skriver di.se som refererar till Fair Home.

Varje dag används cirka 10 miljoner plastpåsar i den snabbväxande staden vars invånare, till de styrandes förtret, i allt större omfattning tar efter den västerländska slit- och slängmentaliteten.

– Vi vill få människor att förstå att de inte ska komma undan med att nyttja plastpåsar. Om man fortsätter att trotsa lagen har domstolarna fått medel att stävja detta, säger JK Dadoo som är Delhis miljöchef till Fair Home.

Den nya lagen träder i kraft på fredagen men de lokala myndigheterna lovar att vara överseende med övertramp under den första tiden.

Runt om i världen lyft nu röster kring plastpåsens fördärvliga miljöpåverkan. Den brittiska regeringens skruvar upp tonen mot de butiker som inte slutar dela ut plastpåsar. Varje år förbrukas cirka 13 miljarder påsar, vilket motsvarar fler än 10 stycken varje vecka per familj. Om inte butikerna självmant kommer till lösning kommer han införa straffavgift, varnar den brittiska premiärministern Gordon Brown i en debattartikel.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev