Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

FAO kopplar höjda matpriser till efterfrågan på biodrivmedel

Publicerad: 14 december 2012, 08:47

Produktionen av biobränslen har drivit fram instabila och höjda livsmedelspriser slår FAO fast i ny rapport.


FN:s jordbruksorganisation FAO kommer med ny rapport som kopplar produktionen av biodrivmedel med höjda och instabila livsmedelspriser. Det berättar nyhetstjänset EurActive. Sambandet har gjorts tidigare, men sällan slagits fast vetenskapligt.

FAO beräknar att biodiesel idag står för 80 procent av EU:s produktion av vegetabilisk olja och i USA står etanolproduktionen för 37 procent av sädesproduktionen. Den ensidida satsningen på biodrivmedelsproduktion, tillsammans med de senaste årens torkor och extremväder som minskat skördarna runt om i världen, har enligt FAO lett till höjda och instabila livsmedelspriser.

FAO rekommenderar ökade investeringar i jordbrukets livsmedelsproduktion. Samtidigt påpekar man att satsningarna måste balanseras så att förbättrade skördar både kan möta behoven av livsmedel och förebygga prischocker – samtidigt som man undviker negativa miljö- och hållbarhetseffekter.
– Styrningen av områden som biodrivmedel, livsmedelsproduktion och internationell handel kan få negativa miljökonsekvenser, vilka noggrant måste utvärderas. Det är viktigt att offentliga investeringar riktas mot en förbättrad produktion på ett sätt som är miljömässigt och socialt hållbart, skriver författarna av rapporten.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.