torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Får borra – trots katastrofvarning

Publicerad: 12 maj 2015, 07:59

Shell får borra efter olja och gas i Arktis. Trots stora protester från världsorganisationer ger USA:s regering grönt ljus.

Ämnen i artikeln:

ArktisGreenpeaceShellOlja

Oljejätten har fått ett preliminärt tillstånd och inrikesdepartementet skriver i ett uttalande att företaget endast kan börja borra i Tjuktjerhavet när fler miljökrav uppfyllts, rapporterar Sveriges Radio. 

För att borrningen ska påbörjas måste det först göras en utredning kring påverkan på de hotade arterna i området samt de inföddas, Alaska Natives, levnadssätt och kulturella traditioner, rapporterar CNN.För att Shell ska få borra i sommar krävs också ett tillstånd från delstaten Alaska och den federala regeringen.

Beslutet om att låta Shell borra i Norra ishavet har upprört bland annat organisationen Greenpeace, som menar att de federala myndigheterna gynnar ett illa förberett företag att borra i ett känsligt område. En av Greenpeaces experter säger också att borrningen kan leda till en ”katastrof i Arktis”.

Enligt tidningen New York Times är det riskabelt att borra i Arktis då oljefyndigheterna är belägna långt bort från vägar och städer vilket försvårar hjälpen vid en olycka. De skriver också att området som Shell ska borra i är en viktig plats för stora däggdjur.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev