Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Färdplan: koldioxidinsamling krävs för bygg- och infrastruktursektorn

Publicerad: 25 juni 2020, 08:08

Foto: Mostphotos

Ny teknik krävs för att bygg- och anläggningssektorn ska nå nettonollutsläpp, enligt en ny färdplan.


Bygg- och infrastruktursektorn kan nå nettonollutsläpp till år 2045. Men för att det ska bli verklighet krävs nya åtgärder som insamling och lagring av koldioxid. Det är en slutsats i forskningsprogrammet Mistra Carbon Exit, som tagit fram färdplaner för nettonollutsläpp. Något som bidrar till bilden av att Sverige behöver utveckla ny teknik.

”Även om till exempel cementindustrin minskar sina utsläpp genom teknik som finns redan i dag behövs mer långtgående åtgärder om vi ska klara nettonollutsläpp till 2045, inte minst globalt. De tekniker vi ser behövs för att nå målet är koldioxidinfångning och lagring i kombination med satsningar på elektrifiering av industriella processer och tunga transporter och arbetsfordon”, säger Lars Zetterberg, programchef och forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Bygg- och anläggningssektorn står enligt de nya färdplanerna för cirka en femtedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser. Störst utsläpp i värdekedjan står cement- och stålproduktionen för, samt de arbetsmaskiner och fordon som behövs i anläggningsarbetet.

Läs de nya färdplanerna 

 

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.