Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Färgfilter vässar LCD-skärmar 400 procent

Publicerad: 3 september 2010, 04:50

Forskare vid University of Michigan har utvecklat ett färgfilter som skulle kunna öka effektiviteten hos LCD-skärmar med mer än 400 procent.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Forskarna har tillverkat en optisk film som färgar och polariserar ljuset som passerar genom en LCD-skärm. Filmen är tänkt att ersätta de flera skikt av optiska enheter som vanligtvis uträttar samma funktion i en skärm. Varje skikt ger upphov till ineffektiviteter och de bästa LCD-skärmarna idag släpper bara igenom åtta procent av bakgrundsbelysningen. Men med forskarnas nya optiska film släpps hela 36 procent av ljuset igenom, skriver Technology Review.

Filmens färgfilter består av tre tunna lager – två aluminiumskikt som innesluter ett isolerande material – och är bara 200 nanometer tjockt. Filtret är etsat med slitsar som, beroende på deras längd och inbördes avstånd, producerar olika färger när det lyses upp av bakgrundsbelysningen.

Filtrets gittermönster är det som gör effektivitetsökningen möjlig. I dagens LCD-skärmar absorberar ett polariserande filter halva ljuset (det med fel polarisering). Det nya filtret reflekterar istället detta ljus tillbaka mot en spegel, som ändrar en del av polariseringen och låter mer ljus passera genom.

Forskare försöker nu att förbättra effektiviteten ytterligare och komma på ett sätt att massproducera färgfiltret på.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.