söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Farlig nanoteknik utreds av KI-forskare

Publicerad: 8 januari 2009, 06:40

Nanoteknik erbjuder enorma möjligheter. Men det medför också risk för människans immunförsvar.


Nanomaterial är mindre än 100 nanometer, där en nanometer är en miljarddels meter. Teknologin kring dess användning öppnar dörren till en mängd möjligheter inom allt från elektronik och energiproduktion till medicin och diverse konsumentprodukter.

Men kunskapen om nanomaterialens påverkan på människans hälsa och jordens miljö är fortfarande bristfällig. Därför har ett nätverk av forskare från Sverige, Finland, Tyskland, England, Schweiz och USA fått i uppdrag att finna dess risker för immunförsvaret, kroppens främsta skydd mot främmande inkräktare och partiklar.

Forskarna ska bland annat kartlägga en rad nanomaterial och studera dess fysikaliska och kemiska egenskaper. De ska även studera giftigheten hos dessa nanomaterial i cellkultur och i olika djurmodeller. Förändringar i gener hos celler och vävnader som exponerats för nanomaterial ska också studeras.

Det är docent Bengt Fadeel vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet, som fått i uppdrag att leda projektet som går under namnet Nanommune. Hans arbetsgrupp består av experter inom material vetenskap, cell och molekylärbiologi, immunologi, toxikologi, systembiologi samt riskbedömning. Projektet har tilldelats 3,4 miljoner euro, motsvarande 36 miljoner kronor, av EU och löper i tre år.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev