måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Farliga brytpunkter kan inträffa redan vid 1,5 grader – ”Vi måste börja omedelbart”

Publicerad: 9 september 2022, 09:41

En av flera brytpunkter, så kallade tipping points, som kan inträffa vid 1,5 graders uppvärmning är att tropikernas korallrev slås ut. Foto: Rainer von Brandis / Getty images

Ny forskning publicerad i Science gör klimatfrågan än mer akut. Enda lösningen är att snabbt börja minska utsläppen av växthusgaser, menar forskare bakom studien.

Ämnen i artikeln:

Forskning

Anders Hellberg

anders.hellberg@aktuellhallbarhet.se


Redan vid en ökning av den globala medeltemperaturen med 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer riskerar ett flertal olika brytpunkter att passeras, det menar ett internationellt forskarlag som gått igenom över 200 forskningsartiklar i ämnet.

Med brytpunkter eller ”tipping points” avses större systemskiften som hänger ihop med förändringar i klimatsystemet.

Forskarna som ligger bakom den nya studien, och som har publicerats i det vetenskapliga tidskriften Science, har tittat på 16 sådana potentiella skiften och har därefter försökt besvara vid vilken temperaturökning som de kan komma att inträffa. 

Det som framför allt bör oroa, enligt studien, är att åtminstone fyra brytpunkter kan inträffa redan vid en global uppvärmning på 1,5 grader. Det handlar då om att tropikernas korallrev kan slås ut, om att regioner med permafrost kan drabbas av storskalig upptining och om att Grönlands och Västantarktis inlandsisar kan genomgå en dramatiskt ökad avsmältning.

Eftersom uppvärmningen i dag ligger på runt 1,1 grader, samtidigt som utsläppen globalt knappt minskar, bör studien ses som ännu en väckarklocka, enligt forskarna.

”Risken för brytpunkter kan minskas genom att snabbt minska utsläppen av växthusgaser, och vi måste börja omedelbart”, säger huvudförfattaren David Armstrong McKay vid Stockholm Resilience Centre, i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev