Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Farliga kemikalier i vardagen – vems ansvar?

Publicerad: 13 juli 2013, 18:24

Dagligen rapporterar media om höga halter av farliga ämnen i de produkter vi använder i vardagen och hur dessa gifter påverkar vår hälsa och miljö.


Dagligen rapporterar media om höga halter av farliga ämnen i de produkter vi använder i vardagen och hur dessa gifter  påverkar vår hälsa och miljö. Hormonstörande ftalater och flamskyddsmedel, cancerframkallande kadmium och bly som stör fortplantingsförmågan är bara några exempel. Företagen som sätter ut varor på marknaden är ansvariga för att deras produkter är säkra att använda. Men även om det flesta företag säger sig vara måna om kvalitet och säkerhet
så är det fortfarande många produkter som inte uppfyller kraven. Stickprovskontroller från myndigheter och testhus visar alltför ofta att varor i handeln innehåller ämnen som är farliga och/eller förbjudna.

Många företagsledningar är omedvetna om innehållet av farliga kemiska ämnen i sina varor, hur ämnena sprids och vilka effekter det kan ha på människors hälsa och miljö. Intertek, ledande leverantör av kvalitets-och säkerhetslösningar med expertis inom kemikalielagstiftningen, bjuder in till seminarium och debatt om kemikalierna i vår  vardag. Vems ansvar? Hur kan myndigheter, företag och konsumenter förbättra situationen?

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.