Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Färre hotade fiskarter i svenska matbutiker

Publicerad: 25 februari 2010, 13:14

Alla stora svenska butikskedjor har radikalt förbättrat sin inköpspolicy gällande hotade fiskarter. Det visar en ny rapport från Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

FiskeGreenpeaceHav

2008 blockerade Greenpeace fiskdisken på rad butiker och uppmanade butiksägarna att sluta sälja hotad fisk. På bara två år kan Greenpeace konstatera att alla stora svenska butikskedjor radikalt förbättrat sin inköpspolicy. Enligt en ny rapport från Greenpeace är utrodningshotad fisk och fisk som fångats eller odlats av destruktiva metoder mindre vanligt idag än för två år sedan.
– Skräckexempel som ål och tropiska räkor är idag nästan borta från butikshyllorna i Sverige. I de fall man hittar dem är det som regel enskilda butiker som köpt in dem vid sidan av de stora kedjornas dominerande inköpsapparat, säger Jan Isakson som är ansvarig för havsfrågor på Greenpeace.

Enligt
Greenpeace är det svenska och norska livsmedelskedjor som kommit längst i Skandinavien. Däremot uppger Greenpeace att danskarna varit "oerhört trögstartade". Trots att vi i Sverige är på väg mot rätt håll konstaterar Greenpeace att vi långt ifrån nått målet om en hållbar fiskeindustri.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

FiskeGreenpeaceHav

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News