Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag08.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Färre klimatkompenserar sina resor

Publicerad: 17 Februari 2014, 11:54

Intresset för att klimatkompensera för flygresor har minskat. Idag är det endast ett fåtal resenärer som väljer att betala extra för att kompensera för de koldioxidutsläpp som en resa innebär.


Ämnen i artikeln:

KlimatkompensationNaturskyddsföreningen

Researrangörerna Apollo och Ving som tillsammans flyger runt en miljon svenskar årligen säger till Sveriges Radio att det bara är en procent av deras resenärer som väljer att klimatkompensera för sina flygresor. Det finns flera anledningar till att intresset är så lågt tror Kajsa Moström, informationschef på Apollo:

– Jag tror att man känner sig lite frågande inför vad det innebär och vad det ger för effekt. Jag tror också att man som konsument tänker att det här inte är ett ansvar som jag ska ta utan som företaget ska ta. Sedan tror jag även att man tycker att man gör så pass mycket klimatsmarta val i sin vardag som att ta bussen eller cykla till jobbet eller köpa ekologisk mjölk. När det då är dags för semesterresan vill man unna sig och tycker att man är värd det och man inte ha dåligt klimatsamvete.

Naturskyddsföreningen tycker att klimatkompensation är en dålig lösning. De skulle hellre se en koldioxidskatt på flygbränsle, liknande den som i dag finns på bilbränsle. Detta skulle innebära att en familj på fyra personer skulle betala runt 10 000 kronor mer för en resa till Thailand.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.