Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fartygskatastrofen i Nya Zeeland förvärras

Publicerad: 9 januari 2012, 10:33

Det har gått tre månader sedan fartyget Rena fastnade på ett rev utanför Nya Zeeland där de läckt 350 ton olja. Nu förvärrar en kraftig storm läget ytterligare.


Ämnen i artikeln:

OljaOljekatastrof

SR Ekot rapporterar om att fartyget Rena, som suttit fast på ett rev i tre månader, nu delvis riskerar att sjunka. Myndigheterna i Nya Zeeland står fortfarande handfallna inför landets största marina miljökatastrof. Rena har redan knäckts på mitten, läckt ut 350 ton olja och ett stort antal containrar har hamnat i havet. Efter en kraftig storm med uppemot 7 meter höga vågor har fartyget nu i helgen ytterligare slitits isär. De två halvorna befinner sig  20 till 30 meter ifrån varandra och många befarar att fartygets akterhalva snart kommer att sjunka. Om fartyget sjunker risker ytterligare stora mängder olja att läcka ut.
– Det är oklart just nu hur mycket olja som kan komma ut, räddningslag har mobiliserats och är redo att ta hand om det som kommer i land, säger Alex van Wijngaarden som är miljömyndigheten Maritime New Zeelands chef på plats till Ekot.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

OljaOljekatastrof

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.