Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fartygsutsläppen lika stor havsförsurare som de ökande koldioxidutsläppen

Publicerad: 28 oktober 2013, 13:39

Tung fartygstrafik ger lika stora försurningseffekter som de ökande koldioxidutsläppen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet och Chalmers.


Avgaser från fartyg innehåller höga halter svavel- och kväveoxider som kan omvandlas till svavelsyra och salpetersyra när de släpps ut i luften. Dessa kan reagera med vatten som finns i luften och lokalt bilda sura vattendroppar som faller ner i havet.

Forskarna har nu kommit fram till att under vissa perioder, främst vid kustnära områden längs norra halvklotet, kan fartygsutsläppen ha en lika stor försurande effekt som de årliga utsläppen av koldioxid, skriver Extrakt.

Tidigare modelleringar för att bedöma sjöfartens försurande effekt har gjorts utifrån ett årligt globalt genomsnitt. I den nya studien har man istället skapat en modell som visar resultaten för varje månad, som har gett helt andra resultat.
– Vi har kunnat lokalisera områden med en intensiv sjöfartstrafik där ytskiktet är väldigt tunt under vår och sommar och vattnets omblandning är liten. Det som då tillförs från luften blandas inte ner till djupet, vilket då har en större effekt på ytskiktet, säger David Turner, professor i marin kemi vid Göteborgs universitet till Extrakt.

Östersjön har särskilt identifierats som ett område där sjöfarten bidrar till försurning.
– Vi tror att Östersjön kommer bli särskilt utsatt. Prognoserna visar att den intensiva sjöfarttrafiken kommer att öka. Östersjön har också lägre buffertkapacitet och är därför mer känsligt för starka syror. Det är därför viktigt att få fram ett vetenskapligt grundat underlag till utformningen av framtida regelverk, säger David Turner till Extrakt.

Alexandra Scott

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.