Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fast elpris billigare än rörligt

Publicerad: 7 januari 2010, 09:31

Under 2009 var rörligt elpris billigare än bundet. I januari är det slut på det.


Den elkonsument som tecknade avtal om rörligt 1 januari i fjol och vid året slut hade betalat 19.400 kronor kom billigare undan än om valet fallit på fast pris. Bundet elpris i tre år hade renderat en kostnad på 20.900 kronor och bundet pris i ett år hade slutat på 21.300 kronor. Detta enligt siffror från Energimarknadsinspektionen, EI.

Rörligt pris var kort sagt billigare under 2009. Det förhållandet förändras i januari, menar EI. För första gången på nio månader blir de fasta priserna lägre än de rörliga. Orsaken är de kraftigt höjda priserna på den nordiska elmarknadsbörsen på senare tid. Det har lett till kraftigt höjda priser vid årsskiftet eftersom att priserna baseras på föregående månads genomsnitt. Mellan december och januari steg det rörliga elpriset med 13 procent för lägenhetskunder och med 15 procent för villakunder. För de fasta avtalsformerna har motsvarande ökning varit mellan 1 och 2 procent, enligt EI.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.