måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fastighetsägare vill gå mot hållbar delningsekonomi

Publicerad: 22 februari 2016, 11:59

Ökade möjligheter att dela lokaler, tjänster och produkter är en central punkt i den nya handlingsplan som nu klubbats av Stockholms stads forum för hållbara fastigheter.


Ökade möjligheter att dela lokaler, tjänster och produkter är en central punkt i den nya handlingsplan som nu klubbats av Stockholms stads forum för hållbara fastigheter. Forumet drivs av staden och samlar 18 fastighetsägare och förvaltare.
Enligt handlingsplanen, som Miljöaktuellt tagit del av, ska forumet ”vara ett ledande kunskapsnav och en inspiratör för hållbara fastigheter”.
Handlingsplanen innehåller åtgärder som ska ske mellan 2015 och 2030 för att nå målen minimering av resursanvändning och miljöpåverkan, minimera byggnadernas energibehov, ökat delat nyttjande, medvetandegöra och minimera hyresgästernas ekologiska fotavtryck och fler levande stadsrum.
När det gäller det tredje målet om ökat delat nyttjande handlar det om samordning av exempelvis bilpooler och pappersåtervinning och om att dela lokaler. Utmaningar som nämns här är att hitta system för bokning, debitering och uppföljning av resurserna och att ägarna vill dela med sig. ”Troligen behövs olika typer av incitament för att detta ska kunna utvecklas.” skriver forumet. Fokus ligger nu på att undersöka och utvärdera metoder inom olika pilotprojekt och på erfarenhetsdelning.
Medlemmar i forumet är Akademiska Hus, AMF Fastigheter, Atrium Ljungberg, Byggvesta, Einar Mattsson, Fabege, Fastighetsägarna Stockholm, Hemsö, Hufvudstaden, Humlegården Fastigheter, Jernhusen, Kungsleden, Riksbyggen, Sweden Green Building Council, Skandia fastigheter, Statens fastighetsverk, Wallenstam och Vasakronan.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev