Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fastighetsbranschen styr mot Inkluderande stadsutveckling

Publicerad: 30 juni 2017, 06:45

Traditionellt sett har bygg- och fastighetsbranschens diskussioner i första hand fokuserat på den miljömässiga delen av hållbar stadsutveckling, men på senare år har snacket i allt större utsträckning skiftat mot social hållbarhet. Det kan exempelvis…


Traditionellt sett har bygg- och fastighetsbranschens diskussioner i första hand fokuserat på den miljömässiga delen av hållbar stadsutveckling, men på senare år har snacket i allt större utsträckning skiftat mot social hållbarhet. Det kan exempelvis handla om att alla ska få möjlighet att erhålla en bostad och hur vi på bästa sätt bygger en inkluderande stad. Läget på den svenska bostadsmarknaden lär trigga många diskussioner under årets Almedalsvecka, och de sociala dimensionerna kommer sannolikt få allt mer utrymme i dessa sammanhang.

Intressanta seminarier på temat

Med sikte på FN:s hållbarhetsmål – hur skapar vi hållbara lösningar för framtidens stadsbo

Arrangör: ÅF
Tid och plats: Måndag 3 juli, 08.30-09.30, Wisby Strand Congress & Event.
Beskrivning: Under ledning av Mattias Goldmann, vd på Fores, diskuteras utmaningar och drivkrafter för att investera i hållbara lösningar för framtidens stadsbor. Frågor som kommer att diskuteras är: När alltfler väljer att flytta in i städerna, hur vill vi och kommande generationer bo, leva och verka?

Så kan social hållbarhet skapa både affärs- och samhällsnytta

Arrangör: Skandia, Skandia fastigheter och Handelshögskolan i Stockholm.
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 10.45-11.45, Almedalens bed and breakfast.
Beskrivning: Hur kan en investering i social hållbarhet skapa affärsnytta och ökat värde i exempelvis ett fastighetsbolag? Handelshögskolan i Stockholm tar just nu fram en metod för att mäta hur social hållbarhet såsom ökad trygghet i ett område även skapar affärsnytta.

Avgör var du bor vad du blir när du blir stor?

Arrangör: Skanska
Tid och plats: Onsdag 5 juli, 09.30-10.15, Rostockergränd 4.
Beskrivning: Sverige behöver bygga bostäder motsvarande närmare ett nytt miljonprogramsområde. Då får människan inte glömmas bort. Här diskuteras hur stadsbyggnad och utformningen på bostadsområden kan påverka människors livsvillkor i en positiv riktning, både nu och i framtiden.

Våra städer växer isär och allt fler känner sig exkluderade – hur kan vi skapa inkluderande städer?

Arrangör: NCC
Tid och plats: Tisdag 4 juli, 12.30-13.10, Strandvägen.
Beskrivning: Den ökande segregationen i våra städer står idag högt på den politiska agendan. Vi presenterar vi nya fakta om varför allt fler känner sig exkluderade och vad invånarna i våra städer vill göra åt det. Hur kan politik och näringsliv bidra till att göra städerna mer inkluderande?

Hallå där Peter Wågström, vd och koncernchef NCC

Under årets Almedalsvecka kommer många frågor om social hållbarhet inom bygg- och fastighetssektorn diskuteras. Vilken ser du som viktigast och varför?

– Förmågan att planera och bygga nytt för olika grupper i våra städer. I dag tenderar nybyggandet att ske av bostadsrätter för en mer bemedlad grupp människor. Men vi behöver olika upplåtelseformer i våra städer som möjliggör en ökad inkludering av alla människor oavsett vilka ekonomiska förmågor vi besitter.

– Jag tror också att ökad delaktighet vid planeringen av nya områden såväl som vid upprustning av redan existerande områden kommer att öka i vikt. Människor som blir delaktiga och får påverka sin omgivning i förändringsskeden känner större stolthet till området och platsen. Det visar flera undersökningar.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.