Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fatih Birol: Därför är klimatförändringen ett ekonomiskt hot för oljebolagen

Publicerad: 17 Juni 2013, 12:36

IEA:s chefsekonom förklarar varför klimatförändringen slår hårt ekonomiskt mot oljebolagen.


Det är på oljenyhetssajten Fuelfix.com som IEA:s chefsekonom berättar varför klimatförändringarna kommer att slå hårt mot oljebranschen. Enligt Fatih Birol kommer klimatförändringarna att skapa stora fysiska och finansiella förluster för branschen. Han slår fast att det är ytterst tydligt att också oljebolag måste ta det här hotet på allvar.
– Den globala uppvärmningen kommer att resultera i betydligt mer frekventa cykloner, översvämningar och stormar. Och det kommer att påverka infrastrukturen för energibolag – speciellt för olje-och gasproduktion i Nordsjön, Australien och i den Mexikanska golfen, säger Fatih Birol till Fuelfix.com.

Konsekvenserna av klimatförändringarna kommer dock inte bara handla om fysiska skador.
– Även om det inte blir några stormar eller översvämningar så måste företagen öka motståndskraften i sin infrastruktur. Det i sin tur innebär att kostnaaden för kapital kommer att öka, säger han och fortsätter.
– Oljebolagen kan förstås inte lösa problemet, men de har inte råd att ignorera klimatförändringarna och de måste inse att dessa förändringar kommer att påverka deras investeringsstrategier.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.