Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Federley: ”En seger för alla”

Publicerad: 29 april 2015, 04:08

Sjöfarten tar ett första steg för att bli en del av klimatlagstiftningen. Det beslutade EU-parlamentet på tisdagen.


Ämnen i artikeln:

EuSjöfart

– Det här innebär framför allt att viktig data om sjöfartens påverkan på klimatet samlas in, något som starkt skulle kunna bidra till att få fram ett internationellt avtal kring utsläpp från sjöfarten, säger Europaparlamentarikern Fredrick Federley ( C ).

För tillfället uppgår sjöfartens utsläpp till tre procent av de globala utsläppen, men mängden förväntas öka upp till mellan 6 och 14 procent de kommande åren.

Miljöorganisationen Transport & Environment ser lagen som en språngbräda till framtida bindande inkludering av utsläppsminskningskrav på sjöfarten. De internationella förhandlingarna fortsätter om två veckor i IMO.

– Det är helt nödvändigt att få till så globala och övergripande avtal som möjligt när det gäller klimatpolitiken, att EU nu visar att man kan samlas kring klimatlagstiftningen är en seger för alla som vill att Europa går före i klimatpolitiken.

Läs mer här.

Miljöaktuellt, redaktionen

Ämnen i artikeln:

EuSjöfart

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News