Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fel på värmepumpar kostade villaägare 250 miljoner

Publicerad: 1 December 2005, 07:20

Nästan en kvarts miljard har svenska villaägare fått punga ut för att reparera krånglande värmepumpar under åren 1999-2004. En undersökning från Folksam visar att ökningen av skadorna stoppades under förra året och att vissa värmepumpar nu kan visa upp minskade skador. ”Det verkar som att värmepumparnas kvalitet har förbättrats. Det är i så fall mycket goda nyheter”, säger Jan Snaar, miljöchef på Folksam.


”Även förra året var det frånluftsvärmepumparna som havererade oftast och som totalt kostade villaägarna mest i reparationer”, säger Jan Snaar.

”Villaägarna får betala dyrt för de bristfälliga kompressorer dessa pumpar hade när de monterades i många nyproducerade villor för 5-6 år sedan”, säger Jan Snaar.

Orsaken till de många skadorna var, enligt Folksam, att de köldmedier som användes inte gick ihop med oljan i kompressorn.

”Frågan var när ett haveri skulle inträffa, inte om”, säger Jan Snaar.

De största tillverkarna av frånluftsvärmepumpar, Nibe och IVT, har hanterat haverierna olika enligt Folksam.

”Nibe står för materialkostnaden vid ett haveri, medan IVT hittills inte erbjudit kunden något motsvarande alternativ trots att produkten varit bristfällig. Nibe har med andra ord tagit ett större kundansvar än IVT”, säger Jan Snaar.

Valter Bengtsson

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.