Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Felaktiga uppgifter om glaciärsmältning i IPCC-rapport

Publicerad: 19 januari 2010, 22:00

En rapport om att Himalayas glaciärer kan vara borta år 2035 som använts av FN:s klimatpanel IPCC har visat sig vara spekulation och inte vetenskapligt bekräftat, skriver brittiska Sunday Times. I en rapport från IPCC…


En rapport om att Himalayas glaciärer kan vara borta år 2035 som använts av FN:s klimatpanel IPCC har visat sig vara spekulation och inte vetenskapligt bekräftat, skriver brittiska Sunday Times. I en rapport från IPCC år 2007 slogs fast att risken att isen runt Himalaya skulle vara helt borta till år 2035 ”är mycket stor”. Denna slutsats bygger på en rapport från Världsnaturfonden som var ett inlägg i klimatdebatten och inte ett akademiskt arbete. Trots detta kom den att användas som källa när IPCC:s forskare skrev sin egen rapport om tillståndet i Himalaya. Upprinnelsen till de felaktiga uppgifterna kom 1999 då den indiske forskaren Syed Hasnain intervjuades av den populärvetenskapliga tidskriften New Scientist. Då uppgav Syed Hasnain att han arbetade på en rapport som visade att Himalayaglaciären skulle ha smält år 2035 på grund av den globala uppvärmningen. När rapporten publicerades fanns inte årtalet 2035 med och Hasnain skrev också att endast en del av glaciärerna riskerade att smälta. Årtalet fångades dock upp av Världsnaturfonden, vilket IPCC tog fasta på. Den ansvarige inom IPCC, professor Murari Lal, säger till Sunday Times att han kommer att se till att det felaktiga påståendet tas bort ur IPCC:s framtida rapporter. Dagens Nyheter och Vetenskapsradion rapporterar.

Läs vidare –

starta din prenumeration.

Första 30 dagarna utan kostnad

Obegränsad tillgång till alla artiklar på sajten
AH Direkt - omvärldsbevakning i din inkorg varje dag
Stort utbud av artiklar med stöd för strategiskt och praktiskt hållbarhetsarbete

Möjlighet att säga upp under första 30 dagarna

För 4 495 kr/år (ex. moms) får du tillgång till alla våra digitala artiklar samt vår dagliga omvärldsbevakning som håller dig uppdaterad för bättre beslutsfattande. Prenumerationen är löpande på årsbasis. Första månaden är utan kostnad och du har då möjlighet att säga upp din nystartade prenumeration.

Starta din prenumeration
Redan prenumerant? Logga in

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.