Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fem argument mot utsläppshandel

Publicerad: 30 september 2009, 06:25

Kolumnisten och tidigare chefredaktören Hans Bergström i DN sammanfattar kritiken mot försöken att bygga upp en global handel med utsläppsrätter. Det finns enligt honom fem starka skäl mot ett sådant system- framförda bland annat av systemets uppfinnare, Thomas Crocker.


Ämnen i artikeln:

UtsläppshandelUtsläppshandel

1 En marknad med ett bestämt antal utsläppsrätter kommer att vara mycket instabil och priserna variera med väder och säsong. Priserna i EU:s system har svängt med 20 procent inom loppet av en månad . Det gör det svårare för företagen att veta vad det kostar att investera.

2 Risken för korruption är stor. Ett så stort system med ett regelverk fullt av undantag inbjuder till finansiella spekulationer och till korruption hos ledare i icke-demokratiska länder.

3 Fördelningen av utsläppsrätter gör att massor av kapital förs över från USA till naturresursstarka men korrupta länder som Ryssland och Brasilien.

4 Ingen regering eller byråkrati kan enligt kritikerna kontrollera att reduktioner i ett globalt system med utsläppsrätter faktiskt kommer till stånd.

5 Det är svårt att komma överens om ett startår – det vill säga hur mycket av respektive lands historiska utsläpp som ska räknas in i det kollektiva avtalet.

Hans Bergström menar att det är orealistiskt för EU att
bygga upp en internationell fond med kapitalöverföring till fattiga länder. Han pekar istället på fördelarna med en rak nationell koldioxidskatt som är lättare att kontrollera och som ger inkomster direkt till statskassorna.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.