söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fem av åtta partier sågas i ny granskning av klimatpolitiken

Publicerad: 2 september 2022, 11:23

Socialdemokraterna och Moderaterna sticker ut i granskningen enligt ARK. Foto: Fredrik Persson/TT, Eva-Katalin


S klimatpolitik ”håller en nästan häpnadsväckande låg kvalitet”. Det säger Stefan Edman, före detta sakkunnig hos Göran Persson i arbetet med det så kallade gröna folkhemmet efter en granskning av partiernas klimatpolitik, där 5 av 8 får underkänt. Socialdemokraterna och Moderaterna uppges sticka ut i granskningen.

Ämnen i artikeln:

ParisavtaletMiljöpartietVänsterpartietCenterpartietSocialdemokraternaFolkpartietLiberalernaKristdemokraternaModeraternaNaturskyddsföreningen

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se


Bara Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet har ”någorlunda konkreta och heltäckande idéer om hur en rättvis klimatomställning bör genomföras”. Det menar Allians för rättvis klimatomställning, ARK, som låtit experter granska partiernas klimatpolitik. 

En av experterna är Stefan Edman, före detta sakkunnig hos Göran Persson i arbetet med det så kallade gröna folkhemmet.

”Socialdemokraternas svar håller en nästan häpnadsväckande låg kvalitet och saknar helhetssyn”, säger han i en kommentar till granskningen.

En annan av experterna är Kristina Persson, tidigare statsråd i Stefan Löfvens regering.

”Många av partierna har sänkt ribban, snarare än accelererat sin klimatpolitik i enlighet med forskarnas krav. De största partierna tycks helt sakna planer för hur de tänker ställa om Sverige. Det inger inte förtroende för hur Sverige ska bidra till att Parisavtalet uppfylls”, säger hon i en kommentar.

I granskningen ställdes sju frågor om klimatmål, bland annat om hur politiken ska kunna bidra till omställningen och hur detta skifte ska göras på ett rättvist sätt. 

Moderaterna svarade inte ens på enkäten.

”Båda de partier som aspirerar på statsministerposten får kritik av experterna i ARK:s granskning. Moderaterna sticker ut eftersom de – som enda parti – valde att överhuvudtaget inte svara. Socialdemokraterna tycks i stora drag vara nöjda med den politik man fört i åtta år. Detta trots att regeringens eget expertorgan, Klimatpolitiska rådet, gång på gång larmat om att Sveriges klimatmål inte kommer att nås med de styrmedel som finns idag”, skriver ARK i en kommentar.

Efter granskningen kräver nu ARK en kraftfull och rättvis klimatpolitik. 

”Klimatomställningen är en av vår tids största ödesfrågor. Det är beklagligt att varken S eller M förmår leda klimatarbetet”, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, i en kommentar till granskningen.  

ARK består av medlemsorganisationer från civilsamhället, bland andra Naturskyddsföreningen och Olof Palmes Internationella Center.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev