Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fem företag med förnybart i fokus

Publicerad: 28 Januari 2016, 05:00

Globalt investerades 328,9 miljarder US-dollar i förnybar energi förra året – en ökning med tre procent jämfört med rekordåret 2011. Här är fem svenska bolag som tagit en offensiv position på en energimarknad i snabb utveckling. Läs mer om dem i kommande numret av Miljöaktuellt.


Lantmännen Agroetanol är Sveriges största etanolproducent. Anläggningen i Norrköping har kapacitet att med spannmål som bas tillverka 230 000 kubikmeter om året. Etanolen som produceras har tidigare huvudsakligen gått till låginblandning i bensin och en mindre del har använts till E85. Men då det länge rått osäkerhet gällande reglerna i Sverige började Lantmännen Agroetanol att också blicka utomlands.  Tyskland var först ut med att upptäcka den svenska produkten, och det tog inte lång tid innan det Norrköpingsbaserade företaget lyckades sälja mer än hälften av hela etanolproduktionen för 2015 till den tyska marknaden. På årsbasis handlar det om exportinkomster till Sverige motsvarande över en halv miljard kronor. Bengt Olof Johansson, vd på Lantmännen Agroetanol, är nöjd över att etanolen blivit en del i den svenska miljöexporten och nu kan bidra till det europeiska arbetet med att minska växthusgasutsläppen.📷
En av Sveriges ledande vindkraftsbolag har börjat bredda sin portfölj mot både solenergi och biogas. Det viktigaste just nu, menar OX2, som utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar för förnybar energi, är att Sverige kan få på plats ett nytt förnybartmål till år 2030. – Sveriges mål till år 2020 har lett till en kraftig utbyggnad av framför allt vindkraft och biokraft, men den starka utvecklingen har nu mattats av. En långsiktig målsättning är därför mycket viktig, säger Linda Burenius Magnusson, Head of Public Affairs på OX2. Enligt OX2 har Sverige bland de bästa förutsättningarna i världen att skapa ett helt förnybart energisystem, där god tillgång till biobränslen, bra vindresurser, den befintliga vattenkraften och ett stort glesbefolkat land innebär stora fördelar.  – Det här har gjort att vi som företag också börjat bredda vår portfölj. Från början jobbade vi främst med vindkraft, men nu har vi även verksamhet inom solenergi och biogas.

📷
Trots att ett krångligt skattesystem ligger som en våt filt över mikroproduktion av förnybar el ser en av Sveriges största solenergiaktörer ljust på framtiden. Solkompaniet är i dag störst i Sverige på att leverera nyckelfärdiga solcellsanläggningar. Företaget ingår tillsammans med HSB, Vasakronan och Telge Energi i nätverket Solelkommissionen, som menar att det är fullt möjligt att år 2030 täcka tio procent av Sveriges elbehov med energi från solen.  – Det finns ett stort intresse för att producera sin egen el i Sverige i dag. Många ser det som smart, dels ekonomiskt, men också hållbarhets- och oberoendemässigt, att använda tak som ändå inte nyttjas till något och i stället börja producera el där. Så det går åt rätt håll nu, säger Johan Öhnell, styrelseordförande på Solkompaniet.

📷
I slutet av 2014 kom den globala energikoncernen Eon med en ny strategi. För att kunna möta kundernas behov även i framtiden menar man att det kommer krävas flera olika affärsmodeller. Lösningen blev att dela upp Eon i två delar, något som skedde den 1 januari i år.  Eon, som det ena bolaget fortsatt ska heta, kommer att fokusera på sådant som innovativa kundlösningar, förnybar energi, fjärrvärme, biogas och distribution av el genom smarta elnät. Det nya bolaget, Uniper, kommer att bestå av den nuvarande elproduktionsverksamheten, som exempelvis den svenska kärn- och vattenkraften, samt energihandel och olje- och gasutvinningsverksamheten. Men mer konkret vad detta innebär för framtiden är ännu för tidigt att säga. Ann-Nina Finne, Head of Corporate Communication & Public Affairs på Eon Sverige säger att det förhoppningsvis blir tydligare mot slutet av året. Uniper ägs nämligen fortfarande av Eon, men tanken är att en majoritet av Eons andelar i bolaget ska säljas av, vilket förmodligen kommer ske under det tredje kvartalet i år.

📷
Preem, som är Sveriges största drivmedelsbolag, var ett av de första företagen att stödja regeringens initiativ Fossilfritt Sverige som lanserades en knapp månad innan klimatförhandlingarna i Paris förra året. Genom initiativet är det tänkt att svenska företag, städer och andra aktörer ska ges en möjlighet att synliggöra hur de bidrar till klimatarbetet.  Målet för Preem är att alla drivmedel man säljer i Sverige ska vara helt fossilfria år 2030. Sedan 2011 producerar företaget biodrivmedel baserat på förnybar skogsråvara. Tillsammans med Södra och Sveaskog tillverkar Preem diesel från tallolja, en restprodukt från skogsindustrin. Och planen är att även börja göra bensin från skogsavfall.  Men, som Preems vd Petter Holland uttryckte det nyligen i en debattartikel riktad till de svenska politikerna: ”Investeringar i miljardklassen kräver spelregler mer än ett par år framåt i tiden”.

📷

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.