fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fem klädföretag som minskat sin klimatpåverkan: ”Minskar vi överproduktionen vinner vi mycket”

Publicerad: 15 juni 2022, 09:20

Fossilfri produktion är svårt i många länder. Högre priser och vintage är en lösning för att få ner klimatpåverkan Foto: sturti

Lindex är ett av fem klädföretag som minskat sin klimatpåverkan – trots en rekordförsäljning. Färre rabatter är en förklaring.

Ämnen i artikeln:

LeverantörskedjaKlimatanpassningTextilbranschen

SS

Sten Sjögren


Klimatpåverkan i leverantörsledet är den stora utmaningen för Lindex liksom för hela klädbranschen. Företagets mål är att halvera utsläppen i hela värdekedjan fram till 2030 räknat från basåret 2017. Redan 2020 hade Lindex utsläpp sjunkit med 31 procent, mätt enligt GHG-protokollets scope-3 som omfattar leverantörsledet. Detta enligt en sammanställning från textilbranschens klimatinitiativ Stica. Redovisningen kan tolkas som att Lindex redan infriat en stor del av sina utfästelser i fråga om klimatpåverkan.

Men siffrorna ger inte en helt rättvisande bild av verkligheten, enligt Lindex hållbarhetschef Anna-Karin Dahlberg

– Siffrorna i Sticas rapport är från 2020 och det var ett år starkt påverkat av pandemin. Den stora minskningen det året kom från ett ganska kraftigt reducerat intag av varor, säger hon.

När tillverkningen minskade var det bra för klimatet. Samma tendens syns för flera av de företag som ingår i Sticas rapport. Volvo Merchandise, som förser Volvoföretag världen över med profilprodukter, tappade en tredjedel av sin försäljning mellan 2019 och 2020. Fristads, jätte inom arbetskläder, drabbades också av ett försäljningstapp när coronapandemin slog till, vilket bidrog till att klimatpåverkan i leverantörsledet minskade med 43 procent.

Läs mer

· Gasande klädjättar hotar textilbolagens klimatarbete: ”Svårt att nå Parisavtalet utan att minska konsumtion”

· Fem klädföretag som minskat sin klimatpåverkan: ”Minskar vi överproduktionen vinner vi mycket”

· Klädföretagen i botten av utsläppslistan – H&M sämst

Lindex Anna-Karin Dahlberg talar hellre om siffrorna för 2021. Då hade Lindex sitt bästa år någonsin försäljningsmässigt. Utsläppen i leverantörsledet ökade i förhållande till bottenåret 2020 men inte alls i takt med försäljningsutvecklingen. Lindex utsläpp i scope-3 ligger i dag 20 procent lägre än 2017 och utsläppen i förhållande till försäljningen är lägre än i fjol.

En förklaring är att fler varor säljs till fullpris, enligt Anna-Karin Dahlberg. Försäljningsrekordet har slagits trots att färre varor köpts in än tidigare. Med färre rabatter kan ökad hållbarhet gå hand i hand med aktieägarnas lönsamhetskrav.

– Kan vi minska överproduktionen av varor har vi mycket att vinna, säger hon.

Biobränsle till sjöfrakter och övergång till mer hållbara material är andra delar i Lindex arbetet för att minska klimatpåverkan i leverantörsledet. En stor utmaning är beroendet av fossila bränslen i produktionsländerna.

– I dagsläget har vi inget produktionsland som i stor utsträckning har tillgång till förnybar energi. Bangladesh, där vi har större delen av vår produktion, har mest naturgas. Att arbeta för övergång till förnybar energi i leverantörsledet är den viktigaste byggstenen i vår klimatstrategi framåt säger hon.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

 

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev