Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag26.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fem punkter på vägen mot grönare kommuner

Publicerad: 27 Juni 2013, 03:00

Miljöaktuellts kommunrankning växer för varje år och glädjande är att kommunerna blir allt bättre på hållbarhet. Men det finns – förstås – massor kvar att göra.


När Miljöaktuellts rankning av kommunernas miljöarbete firar fem år är det lätt att se att utvecklingen har gått framåt. Fler kommunledningar tar hållbarhetsfrågorna på större allvar och hela de kommunala organisationerna lär sig mer och mer om dem. Inte minst alla spännande miljöprojekt landet runt pekar på det.

Men det finns förstås massor kvar att göra:

- Även om det är väl känt att luftkvaliteten i flera svenska städer placerar oss i EU:s skamvrå är vi ganska förvånade över att mer än var fjärde kommun bryter mot förordningarna om luftkvalitet och miljötillsyn.
- Arbetet mot korruption måste breddas och bli tydligare.
- Mer än var tredje kommun har exploaterat god jordbruksmark, grönområden eller skyddsvärd natur.
- Det finns massor att vinna på att ställa större krav på utsläppen från transporter – både ekonomiskt och miljömässigt.
- Offentlig upphandling som styrmedel mot hållbarhet är fortfarande grovt underutnyttjat.

Under de här fem åren har vår lista rönt allt större uppmärksamhet och vi ser ofta tecken på att kommunerna tar den som en måttstock på sitt arbete och som en – kanske välbehövlig – knuff framåt. Om listan är åtminstone en liten bidragande orsak till att hållbarhetsarbetet går framåt är vi på rätt väg, men det är fortfarande långt kvar.

Se hur miljöbra din kommun är här!

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.