Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fem sätt att hantera julstressen

Publicerad: 17 december 2013, 05:09

Julen är en stressig tid för många, både på jobbet och privat. Här är tipsen för hur du tar dig igenom de sista veckorna innan det nya året.


Inför det kommande året är det mycket som ska klaras av på jobbet. Det kan vara projekt som ska avslutas, en ny budget som ska planeras och mål som ska sättas för det kommande året. Samtidigt som vi ska inhandla julklappar, laga julmat och umgås med släkt och vänner. Kombinationen av mycket på och utanför jobbet gör att mångas stressnivå skjuter i höjden under julperioden.

Här är fem tips för hur du tar dig igenom juldagarna utan att stressa ihjäl dig.

1. Ladda upp med extra presenter
Om du är bjuden på en (och annan) tillställning under julen och tänkte ta med en present, se till att köpa några extra som du kan ha hemma eller på kontoret. Att alltid ha en flaska vin, några pocketböcker eller en chokladask till hands tar bort stressmomentet av att behöva fixa fram sista minuten-presenter till oplanerade händelser.

2. Hjälps åt
Du är garanterat inte ensam på jobbet om att vara stressad inför julen. Försök att samordna med kollegorna så att ni hjälper varandra ta itu med viktiga arbetsuppgifter som behöver bli klara innan ni går på ledighet istället för att alla kör sitt eget race.

Om du har svårt att beta av din personliga att göra-lista inför julen, hör runt bland dina kollegor för tips. Kanske sitter någon av dem på den perfekta julklappsidén eller bästa recepten till julfikat.

3. Våga tacka nej
Med julluncher, adventsfikor, julfester och andra tillställningar kan det lätt bli för mycket. Tillåt dig själv att tacka nej till vissa sammankomster och bara koppla av istället, de flesta är i samma sits och kommer ha förståelse för att du inte orkar vara med på allting.

4. Kom i stämning
Att sätta lite färg på din kontorsplats i form av juldekorationer, eller att ta med glögg och pepparkakor till fikat gör mycket för att sprida bra stämning på kontoret. Speciellt de sista dagarna innan jul då många har en intensiv jobbperiod gör det gott att bli påmind om att några lediga dagar väntar runt hörnet.

5. Koppla av helt
För många är låter det otänkbart, men att låta bli att kolla inkorgen under juldagarna och bara vara ledig är viktigt för att ladda batterierna. Undvik diverse måsten som att skicka julkort och ta istället tid att göra saker DU vill göra.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.