Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag06.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Fem tips för dig som vill starta eget

Publicerad: 13 Februari 2014, 09:53

Funderar du på lämna ditt nuvarande jobb för att prova startup-vingarna och driva eget? Här är några tips att tänka på innan du skrider till verket.


Att starta eget och få göra verkligheten av sina affärsidéer är en dröm för många. Exemplen på svenska företag som börjat småskaligt och snabbt vuxit sig större är många, men för varje entreprenör som lyckas finns det ett minst lika många vars företag aldrig kommer ur startgroparna.

Här är fem saker att fundera över innan du kastar dig in i entreprenörslivet:

1. Börja vid sidan av

Innan du tar beslutet att säga upp dig och satsa allt på ditt egna företag, överväg att börja i mindre skala vid sidan av ditt nuvarande jobb. Kanske finns det möjlighet för dig att gå ner i arbetstid för att kunna lägga tid på dina egna projekt? Om du inte är helt säker på att din idé kommer att hålla eller om livet som egenföretagare är något för dig, är det alltid bra att kunna testa på innan du fullföljer dina planer.

2. Bygg upp ett kapital

Se till att räkna på vad dina omkostnader kan tänkas vara ditt första år och hur mycket du behöver för att komma igång. Att ha ett stort kapital innan du sätter igång med din verksamhet garanterar nödvändigtvis inte att chanserna att lyckas blir större, men kan göra tillvaron mindre stressig då det i början kan vara osäkert när nästa lön kommer in.

Läs även: Usla betyg inget hinder för karriären

3. Tänk långsiktigt

Ha kontinuerligt en plan för var du vill att företaget ska vara om fem år. Då är det lättare att lägga upp tydliga strategier som syftar till att jobba mot dina långsiktiga mål. Att jobba utifrån en längre tidshorisont gör också att du inte behöver anpassa varenda strategiskt beslut utifrån vad dina konkurrenter gör här och nu, utan låter dig fokusera på din egen verksamhet.

Att tänka långsiktigt är också en viktig aspekt i fall du kommer söka kapital från investerare då de vill vara säkra på att deras investering på sikt kommer ge avkastning.

4. Marknadsför dig själv

Vissa idéer är så häpnandsväckande att de får uppmärksamhet tillsynes utan någon ansträning från entreprenörens sida, men i de flesta fall ligger hårt arbete bakom framgången. Vill du lyckas med ditt företag måste du hitta sätt att marknadsföra dig själv och din idé, ha ett stort affärsnätverk och bygga relationer med personer som kan hjälpa dig framåt.

Läs även: Här är de nya it-jobben

5. Inse när det är dags att gå vidare

Att starta eget innebär en viss mån av risk och vissa fall kommer en idé inte att hålla i längden. Sätt rimliga mål och ge dig själv ordentligt med tid att låta din idé utvecklas, räkna inte med att företaget kommer gå med vinst från starten. Satsa fullt ut på ditt projekt, men var också realistisk hur länge du kan fortsätta om du känner att det börjar svaja allt för mycket finansiellt.

Att ge upp en idé behöver dock inte vara ett misslyckande, förmodligen har du tagit med dig en hel del erfarenheter som du kan ha nytta av i nästa projekt.

Har du erfarenhet av att driva eget företag? Dela gärna med dig av dina tips i kommentarsfältet.

Sebastian Ryde

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.