Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Femdubblad import av palmolja till Sverige

Publicerad: 21 augusti 2014, 08:05

Förnybar diesel kan ge låg klimatpåverkan – om inhemsk råvara används. Men den femdubblade importen av palmolja sedan förra året kan bero på just bristen på inhemska alternativ, enligt en ny rapport.


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Gröna bilister har kommit med en ny rapport om vilken klimatpåverkan som drivmedlen i Sverige har. Bland biodrivmedlen är det fortfarande biogas som ligger i topp, där användningen av biogas leder till 74 procent mindre utsläpp jämfört med låginblandad bensin.

– Biogasen har varit bäst i alla år som vi har undersökt det här, säger Per Östborn på Gröna Bilister till Miljöaktuellt.

Även förnybar diesel med inhemsk råvara i form av restprodukter från skogsbruket kan leda till väldigt låg klimatpåverkan, men än så länge sker inblandningen i lägre halter, vilket innebär att om man jämför bränslena som helhet så är biogasen det bästa valet.
Mer bekymmersamt, enligt Gröna bilister, är att det skett en femdubbling av importen av palmolja till Sverige sedan förra året. Något som kan bero på brist på inhemska råvaror.

– Då blir den enklaste lösningen att importera. Indirekt är vi rädda för att det ökar trycket på regnskogen. Det var mycket debatt för några år sedan om palmoljan, och den drogs tillbaka. Men nu är det knappt någon debatt alls, säger Per Östborn.

Rapporten från Gröna bilister finns att ladda ner här.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.