Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Femdubbling av utsläppshandel till år 2020

Publicerad: 6 oktober 2009, 13:39

Regeringen vill få fart på marknaden för utsläppskrediter. I höstbudgeten räknar regeringen med att satsa cirka 1 miljard kronor fram till och med år 2012. Det räcker för att bygga upp en framtida buffert av utsläppsrättigheter.


Ämnen i artikeln:

CdmFnUtsläppskrediter

I fjol investerade Energimyndigheten knappt 50 miljoner kronor i internationella utsläppskrediter. Nu utökar regeringen denna satsning och räknar med att investera cirka 1 miljard kronor fram till och med år 2012. Det blir därmed en av de större utgiftsposterna på miljöområdet.

— Sverige ska visa ledarskap både vad gäller det vi gör här hemma och internationellt. Till de senaste årens kraftiga satsningar läggs nu ytterligare pengar till gröna klimatinvesteringar i utvecklingsländer, sade miljöminister Andreas Carlgren när höstbudgeten presenterades.

Hur mycket kommer man då att få för pengarna? Totalt 1,05 miljarder kronor läggs ut på att köpa utsläppsrätter i utlandet mellan år 2008 och 2012. Det kommer att ge reduktioner på mellan 11 och 14 miljoner ton koldioxid cirka 20 år framåt i tiden – beroende på hur länge projekten håller igång.

— Just nu finns ett stort förtroendegap mellan i-länder och u-länder. Det måste överbryggas. Det är kanske inte så stora belopp i CDM men det hjälper u-länderna att koppla till en framtida global koldioxidmarknad, säger Karin Rappsjö-Emanuelli, politiskt sakkunnig på Miljödepartmentet.

Regeringen har så här långt köpt på sig krediter som motsvarar utsläpp på totalt 6-8 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Eftersom Sverige troligen med god marginal klarar av sina åtaganden gentemot Kyoto-avtalet behöver man inte utnyttja de köpta krediterna. De kan sparas som en buffert för att klara åtagandet fram till år 2020.

En viktig punkt i vårens klimatpolitiska beslut var att bygga ut denna buffert i storleksordningen fem gånger – till cirka 6-7 miljoner ton koldioxid i årlig utsläppskredit till år 2020. Men det kommer också att kosta. Det är bakgrunden till att regeringen avsätter så stora belopp i höstbudgeten.

Varför har Sverige köpt på sig fler utsläppsrätter än vad det finns utsläpp – är det en buffert om man vill öka sina egna utsläpp i framtiden?

— Det finns inget behov av att få in pengarna. Syftet är att få till så mycket reduktioner för pengarna som möjligt för att klara våra högt uppsatta mål. Det är ingen smitväg för att komma undan våra åtaganden, säger Karin Rappsjö-Emanuelli.

Hon tror inte att Sverige hamnar i en situation där landet tvingas att sälja ut sitt överskott av utsläppsrätter. Frågan har inte varit aktuell eftersom man hela tiden legat under vårt åtagande enligt Kyoto-protokollet. Så än så länge finns krediterna i tryggt förvar hos Energimyndigheten.

Har du verkligen stenkoll? Få helheten, översikten och analysen i tidningen Miljöaktuellt

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

CdmFnUtsläppskrediter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News