Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ferrari bygger fyrhjuldsdriven hybrid

Publicerad: 27 maj 2009, 05:14

En fyrhjulsdriven elhybrid – från Ferrari. Ska sportbilstillverkaren bli grön?


Italienska Ferrari har i flera år arbetat på ett proprietärt system för fyrhjulsdrift. Systemet, döpt till Insertable 4×4, är avsett för tillverkarens front- och mittmotorbilar. Hittills är inte mycket känt om systemet men en patentansökan från februari i år gör att bilden klarnar något.

Det är Motorauthority som gjort en sökning vid Europeiska patentverket, EPO, och funnit att det rör sig om ett hybridsystem med en elmotor för drift på framhjulen medan en förbränningsmotor driver på bakhjulen. Enligt patenthandlingarna är systemets syfte att ”förbättra körbarheten hos en sportbil under förhållanden med dåligt fäste”, skriver Motorauthority.

Det handlar följaktligen inte främst om att utveckla en grön bil. Ferraris patenthandlingar rymmer dessutom sex olika versioner av systemet, däribland några med elmotorer placerade direkt vid hjulen istället för via drivaxlar.

Ett hybridsystem finns redan i drift hos Ferrari, skriver Popsci.com. Det är företagets F1-bil som har ett system för regenerativa bromsar där energi från inbromsningar av bilen återvinns till ett batteri som i sin tur driver en elmotor på 82 hästkrafter. Den extra kraften får användas under 6,6 sekunder per varv vid F1-lopp.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.