Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fet räkning för årets naturkatastrofer

Publicerad: 29 december 2017, 09:43

De ekonomiska förlusterna som en följd av naturkatastrofer under 2017 uppgår till 306 miljarder USD på global nivå. Kostnaden representerar en 63-procentig ökning från föregående år och ligger en bra bit över de genomsnittliga ekonomiska förlusterna under det senaste decenniet. Det visar preliminära siffror från försäkringsjätten Swiss Re.


Swiss Re konstaterar att de globala försäkringsförlusterna, andelen av de totala ekonomiska förluster som varit försäkrade, från katastrofer under 2017 ligger på uppskattningsvis 136 miljarder USD, vilket är den tredje högsta siffran någonsin. Trots de ökade finansiella förlusterna ligger antalet dödsfall som en följd av naturkatastrofer på en jämn nivå med föregående år. Under 2017 är det cirka 11 000 personer som har dött eller försvunnit vid naturkatastrofer.

Den huvudsakliga anledningen till de stora ekonomisk förlusterna under året är de extremväder som slog till i USA under hösten. Orkanerna Harvey, Irma och Maria bidrog till att 2017 är den näst mest kostsamma orkansäsongen någonsin.

Flera försäkringsbolag, däribland franska AXA, har under de senaste månaderna varnat för de problem försäkringsindustrin står inför som en följd av ökade klimatrelaterade kostnader. Martin Bertogg, chef för katastrofrisker på Swiss Re, konstaterar att de årliga försäkrade förlusterna från naturkatastrofer har överstigit 100 miljarder USD ett antal gånger under de senaste åren.

”Försäkringsindustrin har visat att den kan hantera så stora förluster”, säger Martin Bertogg i en presskommentar.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.