måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiasko för danska regeringens klimatplan

Publicerad: 19 augusti 2013, 07:46

Näringslivet och lantbrukarna rasar mot danska regeringens lista på 78 klimatförbättrande åtgärder. Nu blir listan allt kortare.


I onsdags presenterade Danmarks regeringen klimatplan för att minska landets koldioxidutsläpp med 40 procent till 2020. Planen innehåller förslag 78 åtgärder inom framför allt jordbruk men även transpor- och byggsektorn. Enligt de tjänstemän som har tagit fram förslagen är åtgärder i lantbruket mer kostnadseffektiva än i exempelvis transportsektorn.

Redan från början fick planen dock kritik. Vissa anser att den innehåller för få konkreta förslag, medan andra vill slippa nya krav. Inom näringslivet har till exempel en kamp inletts om att slippa från åtgärder så långte det går, rapporterar ATL som citerar affärstidningen Børsen.
Det hårdast motståndet kommer kanske från lantrbukarna. Lars Hvidtfeldt som är vice ordförande i branschorganisationen Landbrug & fødevarer kallar enligt ATL planen katastrofal. Andra företrädare för lantbrukets varnar för att de föreslagna åtgärderna gör att danska jobb försvinner till utlandet.

Nu rapporterar ATL att ett stort antal av de ursprungligen 78 punkterna har förkastats och att regeringspartierna redo att banta ner listan till bara fyra punkter, varan två berör det danska lantbruket: Dels att gödselbrunnar ska täckas över, dels att organiska jordar ska tas ur produktion för att minska näringsavgången. Lars Hvidtfeldt är dock kritisk till dem också.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev