Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Fiasko för klimatförhandlarna i Bonn

Publicerad: 17 augusti 2009, 08:11

Klimatförhandlingarna som pågick i Bonn förra veckan gick snarare bakåt än framåt. Det menar WWF:s klimatchef Stefan Henningson som följt förhandlingarna på plats.


Ämnen i artikeln:

EuKöpenhamnsmötetPolitikWWF

Stefan Henningson menar att låg ambitionsnivå från industriländerna och avsaknad av seriösa finansieringsförslag fortsätter att blockera dialogen. Visserligen tycker han att EU:s svenska förhandlare gör ett bra jobb. Men utan politisk uppbackning med finansiering menar han att de står inför en omöjlig uppgift.
– I princip inga förslag har rensats bort på en hel vecka, vilket är en stor besvikelse. Det är främst finansieringsfrågan som står i vägen och det faktum att inga pengar är utlovade till ett lyckat Köpenhamnsavtal som WWF uppskattar till cirka 160 miljarder dollar per år. Samtalen går inte framåt utan snarare bakåt om inte seriösa och konkreta finansieringsambitioner från industriländerna kommer in i diskussionerna snarast, säger han.

Stefan Henningsson är också besviken över den låga ambitionen från EU och alla andra industriländer vad gäller kortsiktiga utsläppsminskningar.
– Industriländerna kommer inte ens halvvägs till vad som krävs i kortsiktiga utsläppsminskningar och har nu fyra månader på sig att komma upp till minst 40 procent till 2020, säger han.
Detta gör det enligt Henningsson också svårt för utvecklingsländerna att ta på sig ambitiösa åtaganden.

Förra
veckan sa WWF att Köpenhamnsaavtalet var i fara om inte förhandlarna lyckades komma överrens i Bonn. Nu då Bonn-mötet misslyckats ställer WWF de sista förhoppningarna till de nya möten som ska äga rum i spetember, bland annat FN:s gerelaförsamling och ett möte mellan G20-länderna. Enligt WWF och Stefan Henningsson är det redan nu en stor risk att vi får ett dåligt Köpenhamnsavtal, vilket i sin tur leder till ytterligare mänskligt lidande. Dessutom skulle det förstås göra det svenska ordförandeskapet i EU till ett fiasko, konstaterar man.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News